Najlepsza kuchnia włoska w Krakowie

Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W najwyższym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby stworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne artykuły, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować czy też kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.