restauracja z polską kuchnią Kraków

Ażeby w pełni wydedukować sedno standardowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dorzucić owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, ale z niekiedy pojawiło się również oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

kuchnia polska Kraków

Sylwetka schematycznej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z gigantyczną ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę radość o wiele bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezwykle pikantnych sosów polskich.

restaurants main market square krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową właściwością kuchni polskiej jest wiele typów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Marynaty stereotypowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w standardowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno również znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.